Prirodzený proces majúci za následok starnutie pleti
Pri glykácii sa cukor v krvnom obehu napája na bielkoviny a utvára nové škodlivé molekuly zvané produkty pokročilej glykácie (Advanced Glycation End products, AGE). Tie organizmus neprijíma ako normálne, ich existencia preto vyvoláva produkciu protilátok, ktoré môžu v koži vyvolať zápal. AGE majú navyše tendenciu smerovať k dermálnym bielkovinám kolagénu a elastínu.
Predčasné starnutie pleti kvôli cukru
Ako organizmus starne, tieto bielkoviny sú AGE čoraz viac poškodzované, čo vedie k starnutiu pleti. Čím viac cukru, buď prirodzeného alebo priemyselne spracovaného, konzumujete, tým viac AGE v organizme vzniká. Akonáhle je organizmus AGE zahltený, dochádza k deštrukcii kolagénu. Na úrovni buniek sa mení štruktúra kože, dôsledkom týchto zmien môžu byť vrásky, strata elasticity, tuhnutie a hrubnutie pleti, rovnako ako aj zhoršenie funkcie kožnej bariéry a predčasné starnutie.
Poškodením mikrocirkulácie sa spomaľuje obnova buniek, dochádza k strate objemu pleti a k inému rozloženie tuku v podkoží. Príliš glykácie môže navyše ovplyvniť, aké typy kolagénu organizmus produkuje, čo má opäť veľký podiel na tom, akou rýchlosťou bude pleť starnúť a kedy a v akej intenzite sa na nej budú objavovať vrásky.