Tuk získaný z kakaových bôbov s radom pozitívnych účinkov na pleť
Kakaové bôby sa nachádza v kakaovom struku, plodu kakaovníka pravého (Theobroma cacao). V každom kakaovom struku je asi tridsať až štyridsať takýchto semien. Extrakcii tuku, ktorý sa pozýva kakaové maslo, predchádza sušenie a praženie, a až potom dochádza k samotnému lisovaniu. Pri izbovej teplote zostáva tuhé, bod, kedy dochádza k jeho skvapalneniu, je nízky.
Dve formy kakaového masla
Existujú dve podoby kakaového masla, rafinované a prírodné. Najprv sa spomínané kakaové maslo zbavuje typickej arómy i farby a výmenou za to je vhodná na použitie v kozmetických výrobkoch. Prírodná, nerafinovaná forma má žltkastú farbu a výrazne čokoládovou vôňu. Okrem benefitov, ktoré pleti prináša, ho preto výrobcovia kozmetiky pridávajú aj za účelom prírodnej parfumácie.
Proti vráskam a pigmentáciám
Kakaové bôby, rovnako ako maslo, sú bohaté na antioxidanty. Tie pri aplikácii na pleť bránia poškodeniu voľnými radikálmi, teda okrem iného predčasnému starnutiu pleti a vzniku jeho prejavov, nadmernej pigmentácii a unavenému vzhľadu pleti bez jasu. Ochrana pleti pred pôsobením voľných radikálov je pre zachovanie jej mladistvého a zdravého vzhľadu povinnosť. Okrem toho pôsobí protizápalovo, čím ešte viac zamedzuje rozvoju známok starnutia pleti.
Vďaka svojmu vysokému obsahu mastných kyselín, ako sú kyselina olejová, palmitová a stearová, posilňuje prirodzenú funkciu kožnej bariéry a zabezpečuje optimálnu hĺbkovú hydratáciu pleti. Môže zlepšiť aj stav podráždenej pleti s ekzémami a dermatitídou.
Kakaové maslo je možné používať na hydratáciu a zjemnenie pokožky celého tela, tváre a dokonca pier.