Červené rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom zo skupiny karotenoidov
Lykopén je bežný karotenoid, ktorý sa nachádza v ovocí, zelenine a zelených častiach rastlín. Jeho najväčším zdrojom sú paradajky, veľké množstvo lykopénu obsahujú marhule, brusnice, hrozno, ružový grepfruit, guava, papája, broskyne a melón.
Pre zdravé srdce
Lykopén má veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus a využíva sa preto tiež ako súčasť liečby rôznych ochorení. Mnohé štúdie dokladajú účinok lykopénu pri kardiovaskulárnych ochorení, rovnako tak opisujú jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Konzumácia lykopénu má za následok redukciu peroxidácie lipidov, vďaka tomu vyrovnáva hladiny cholesterolu a znižuje riziko rozvoja ischemickej choroby srdca a infarktu myokardu.
Zvýšená konzumácia lykopénu napomáha tiež zlepšeniu kvality pokožky, najmä jej zjemneniu.
Ako lykopén protinádorovo pôsobí? Po prvé je to jeho antioxidačná aktivita (oxidatívny stres bol stanovený ako jeden z významných faktorov pri rozvoji rakovinových ochorení), keď stimuluje bunky k produkcii enzýmov, ktoré chránia pred voľnými radikálmi.
Lykopén navyše znižuje riziko benígnej hyperplázie prostaty (zväčšenie prostaty) a v prípade už existujúceho problému inhibuje ďalší postup ochorenia.