Rastlinný polyfenol zo skupiny flavonoidov
Quercetin sa čoby rastlinný polyfenol nachádza v rade druhov ovocia, zeleniny i v obilninách. Využíva sa v potravinových doplnkoch, alebo ako prídavok do potravín a nápojov. Je úzko príbuzný s resveratrolom, tzv. molekulou dlhovekosti, ktorú najviac preslávilo červené víno. Podobne ako resveratrol má mať quercetin blahodárny vplyv na kardiovaskulárnu sústavu, obranyschopnosť, ale aj fyzickú silu a vytrvalosť a celkovo schopnosť podporovať dlhovekosť, niektoré jeho výsledky skúmanie sľubujú dokonca protirakovinový účinok.
Silný antioxidant
Tak ako väčšina flavonoidov pôsobí aj quercetin, ktorý sa radí k flavanolom, v organizme silne antioxidačne, kedy vyhľadáva a podieľa sa na neutralizácii reaktívnych voľných radikálov. Oxidatívny stres, ktorý spôsobujú, je neskôr príčinou (predčasného) starnutia organizmu, rovnako tak môže byť dôvodom zápalov a zápalových ochorení, ako je artróza, dôvodom alergií aj chronickej únavy a ochorenia srdca a ciev, ako ateroskleróza, vysoký cholesterol a hypertenzia. Quercetin môže tiež uľavovať a zlepšovať stav autoimunitných ochorení a bolestí s nimi spojených.
Uľaví od prejavov alergie
V organizme quercetin pôsobí nielen protizápalovo, ale chráni aj pred vírusovými a mikrobiálnymi infekciami. Upokojuje v prípade alergických a dráždivých reakcií, je v podstate prírodným antihistaminikom.
Quercetin ovplyvňuje fungovanie celého radu telesných buniek, napríklad cez lymfocyty dokáže pozitívne ovplyvniť aktivitu imunitného systému. Reakcia imunitného systému na vonkajšie stresory a podráždenie reguluje vďaka svojmu účinku na dva typy enzýmov bunkovej signalizácie (kinázy, fosfatázy) a membránové bielkoviny. V prípade alergickej reakcie napomáha quercetin vyrovnať produkciu histamínov v imunitnom systéme, čo znižuje prejavy tejto reakcie.
Pretože sa jedná v podstate o pigment, medzi jeho hlavné zdroje patria rozlične sfarbené druhy ovocia a zeleniny. Vyberajte tie sýto zelené, červené či fialové druhy.
Prirodzené zdroje quercetinu:
- hrozno - modré odrody
- listová zelenina
- brokolica
- paradajky
- lesné plody
- jablká
- červená cibuľa
- zelená a červená paprika
- strukoviny
- ginkgo biloba