Quercetin

Rastlinný polyfenol zo skupiny flavonoidov

Quercetin sa čoby rastlinný polyfenol nachádza v rade druhov ovocia, zeleniny i v obilninách. Využíva sa v potravinových doplnkoch, alebo ako prídavok do potravín a nápojov. Je úzko príbuzný s resveratrolom, tzv. molekulou dlhovekosti, ktorú najviac preslávilo červené víno. Podobne ako resveratrol má mať quercetin blahodárny vplyv na kardiovaskulárnu sústavu, obranyschopnosť, ale aj fyzickú silu a vytrvalosť a celkovo schopnosť podporovať dlhovekosť, niektoré jeho výsledky skúmanie sľubujú dokonca protirakovinový účinok.

Silný antioxidant

Tak ako väčšina flavonoidov pôsobí aj quercetin, ktorý sa radí k flavanolom, v organizme silne antioxidačne, kedy vyhľadáva a podieľa sa na neutralizácii reaktívnych voľných radikálov. Oxidatívny stres, ktorý spôsobujú, je neskôr príčinou (predčasného) starnutia organizmu, rovnako tak môže byť dôvodom zápalov a zápalových ochorení, ako je artróza, dôvodom alergií aj chronickej únavy a ochorenia srdca a ciev, ako ateroskleróza, vysoký cholesterol a hypertenzia. Quercetin môže tiež uľavovať a zlepšovať stav autoimunitných ochorení a bolestí s nimi spojených.

Uľaví od prejavov alergie

V organizme quercetin pôsobí nielen protizápalovo, ale chráni aj pred vírusovými a mikrobiálnymi infekciami. Upokojuje v prípade alergických a dráždivých reakcií, je v podstate prírodným antihistaminikom.

Quercetin ovplyvňuje fungovanie celého radu telesných buniek, napríklad cez lymfocyty dokáže pozitívne ovplyvniť aktivitu imunitného systému. Reakcia imunitného systému na vonkajšie stresory a podráždenie reguluje vďaka svojmu účinku na dva typy enzýmov bunkovej signalizácie (kinázy, fosfatázy) a membránové bielkoviny. V prípade alergickej reakcie napomáha quercetin vyrovnať produkciu histamínov v imunitnom systéme, čo znižuje prejavy tejto reakcie.

Pretože sa jedná v podstate o pigment, medzi jeho hlavné zdroje patria rozlične sfarbené druhy ovocia a zeleniny. Vyberajte tie sýto zelené, červené či fialové druhy.

Prirodzené zdroje quercetinu:

  • hrozno - modré odrody
  • listová zelenina
  • brokolica
  • paradajky
  • lesné plody
  • jablká
  • červená cibuľa
  • zelená a červená paprika
  • strukoviny
  • ginkgo biloba