Riboflavín

Vitamín B2

Jeden z vitamínov v B-komplexe. Všetky vitamíny zo skupiny B sú rozpustné vo vode (čo znamená, že sa v organizme nemôžu ukladať) a napomáhajú premene potravy (sacharidov) na energiu (glukózu), napomáhajú tiež telu metabolizovať tuky a bielkoviny. Sú nevyhnutné pre zdravie pečene, kože, vlasov a očí plus podporujú zdravie nervovej a kardiovaskulárnej sústavy.
 

Napomáha uvoľňovať energiu

Vedľa produkcie energie pôsobí riboflavín ako antioxidant a napomáha ochrane organizmu pred negatívnym vplyvom voľných radikálov. Tie môžu poškodzovať bunkovú DNA a podieľa sa na procese starnutia, rovnako ako na rozvoji mnohých zdravotných ťažkostí (okrem iného rakovine a kardiovaskulárnych ochorení).
 
Riboflavín organizmus potrebuje tiež na to, aby dokázal vitamíny B6 a B9 previesť do využiteľnej podoby. Je dôležitý aj pre rast a produkciu červených krviniek.
 

Nedostatok sa objavuje zriedka

Pre zaistenie dostatočnej hladiny ribolavinu väčšinou stačí vyvážená strava. Aj tak, ale môže dôjsť vo výnimočných prípadoch (hlavne kvôli nevyváženej strave) k vzniku jeho deficitu. Ten sa prejavuje únavou, problémami s trávením, popraskanými kútikmi úst, fialovým a opuchnutým jazykom, únavou očí, spomalením vývoja, opuchom krku a citlivosťou na svetlo.
 
V spojení s ďalšími živinami je vitamín B2 nevyhnutný pre správny zrak, podľa niektorých štúdií pôsobí preventívne proti šedému zákalu a migrénam.
 
Medzi najčastejšie zdroje riboflavínu v potrave radíme pivovarské kvasnice, mandle, vnútornosti, celozrnné produkty, divokú ryžu, huby, mliečne výrobky a zelenú zeleninu (brokolica, ružičkový kel).
 
 riboflavín