Rastlina, ktorá sa využíva pre svoje medicínske a antibakteriálne vlastnosti
V Ázii je zázvor pre svoje medicínske a kulinárske vlastnosti obľúbený po tisíce rokov. Typická je pre ňho prenikavá vôňa a unikátnu chuť v sebe spájajúca kyslé tóny s citrusami.
Zázvor je skvelým korením do polievok, omáčok, marinád a mnohých ďalších pokrmov, od pečených jabĺk po stir-fry zeleninu. Využíva sa aj do čajov, a to nielen pre svoju chuť, ale hlavne pre svoje liečebné vlastnosti.
Do Európy z dovozu
Rímsky obchodníci priviezli zázvor z juhovýchodnej Ázie do Európy, kde sa v stredoveku stal hitom. Síce boľ veľmi drahý, ale aj cez to obľúbený pre svoje liečebné vlastnosti. Kráľ Henrych VIII. používal zázvor napríklad proti moru. Španielsky objavitelia ho priviezli do Južnej Ameriky a Mexika, odkiaľ sa v 16. storočí začal dováža späť do Európy. Dnes sú najväčšími producentmi zázvoru Jamajka, India, Fidži, Indonézia a Austrália.
Čerstvý koreň zázvoru je obľúbený pre svoju chuť ai nutričné vlastnosti. Organický prášok zo zázvoru je vhodnou alternatívou, ktorá si v zmrazenom stave zachováva svoje vlastnosti až po dobu jedného roka. Pri nákupe zázvoru si dajte pozor, aby bol koreň pevný, jemný a bez plesne.
Zdravotné benefity zázvoru
Zázvor je skvelým zdrojom vitamínu C, horčíka, draslíka, medi a mangánu. Podporuje uvoľňovanie plynatosti, ďalej podporuje relaxáciu a uvoľneňuje tráviaciu sústavu. Upokojuje žalúdok, uľavuje od pocitu zvracania a ťažkostí spojených s hnačkou a nadúvaním. Je tiež efektívnou prevenciou proti nevoľnosti.
Ak sa konzumuje v podobe horúcych čajov, zo zázvoru sa uvolňuje gingerol a proteáza, ktoré prehrievajú organizmus a stimulujú krvný obeh.
Zázvor uľavuje od bolestí, zlepšuje nevoľnosť a pocity na vracanie, má vplyv na produkciu črevných plynov. Je teda účinný pri terapii ranných nevoľností.
Znižuje negatívne vedľajšia efekty spojené s chemoterapiou (závrať, nevoľnosť, vracanie, studený pot), pôsobí preventívne proti osteoartróze a rôznym typom rakoviny vrátane rakoviny vaječníkov, hrubého čreva, pľúc a prsníka. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa tiež využíva pri terapii artrózy.