12 dôvodov prečo milovať stredomorskú kuchyňu
1
Prekvapenie! Už žiadne počítanie kalórií
Pre tento stravovací plán nebudete potrebovať kalkulačku. Namiesto počítania kalórií iba vymeníte zlé tuky za tuky zdravé pre vaše srdce. Maslo vymeníte za olivový olej. Vyskúšajte ryby alebo hydinu namiesto červeného mäsa. Vychutnajte si čerstvé ovocie a vynechajte sladké dezerty. Zasýťte sa chutnou zeleninou a strukovinami. Orechy sú dobré, ale dodržte maximálne hrsť denne. Môžete si dať celozrnný chlieb a víno, ale len v miernom množstve.
2
Jedzte čerstvé jedlo
Nebudete už musieť v obchodoch navštevovať oddelenie s mrazenými potravinami alebo vyraziť do rýchleho občerstvenia. Dôraz je kladený predovšetkým na sezónne jedlo, ktoré sa vyrába jednoduchým a lákavým spôsobom. Pripravte si lahodný šalát zo špenátu, uhoriek a paradajok. Pridajte klasické grécke prísady ako sú čierne olivy a syr feta, podľa receptu na rýchly ľahký grécky šalát.
3
Môžete mať aj pečivo a chlieb
Uprednostňujte celozrnný chlieb a celozrnné pečivo. Obsahujú viac bielkovín a minerálov a sú všeobecne zdravšie ako pečivo vyrobené z bielej múky. Vyskúšajte celozrnný chlieb pita namočený v olivovom oleji, humusu alebo tahini (pasta bohatá na bielkoviny vyrobená z mletého sezamového semienka).
4
Tuk nie je zakázaný
Musíte len hľadať dobrý druh tuku. Nájdete ho v orieškoch, olivách a olivovom oleji. Tieto tuky (nie nasýtené tuky a tuky skryté v spracovaných potravinách) dodávajú pokrmom chuť a pomáhajú bojovať proti chorobám od cukrovky po rakovinu. Bazalkové pesto je chutný spôsob, ako ich zaradiť do svojho jedálnička.
5
Ponuka je obrovská
Je toho oveľa viac než len grécka a talianska kuchyňa. Hľadajte taktiež recepty zo Španielska, Turecka, Maroka a ďalších krajín. Vyberte si potraviny, ktoré sa držia základov: málo červeného mäsa, radšej veľa rýb, morských plodov, hydiny, mliečne výrobky, veľa čerstvého ovocia a zeleniny, olivový olej a celozrnné výrobky. Napríklad marocký recept s cícerom a korením skvele zapadá do zdravého stredomorského jedálnička.
6
Korenie je veľmi chutné
Bobkový list, koriander, rozmarín, cesnak, korenie a škorica dodávajú toľko chuti, že nebudete musieť siahnuť po soľničke. Niektoré druhy korenia majú zároveň zdravotné benefity. Napríklad koriander a rozmarín obsahujú antioxidanty a živiny bojujúce proti chorobám.
7
Jednoduché na prípravu
Grécke jedlá sú často malé a ľahko sa zostavujú na tanieri zvanom mezze. Ak si chcete pripraviť ľahký studený pokrm, dajte na tanier syr, olivy a orechy.
Vygooglite si recepty na bazalkovú quinou s červenou paprikou alebo recepty na grécke omáčky.. Oba recepty majú prísady šetrné k srdcu, vrátane olivového oleja, fazule, celozrnných výrobkov a korenia.
8
Môžete si dať víno
Pohár vína k jedlu je úplne bežný v mnohých stredomorských krajinách, kde je stolovanie často uvoľnené a spoločenské. Niektoré štúdie naznačujú, že víno v rozumnej miere v mnohých prípadoch prospieva vášmu srdcu. Je dôležité dodržať správnu mieru, maximálne jeden pohár denne pre ženy a dva pre mužov. Červené víno môže byť zdravšie ako biele. Konzultujte so svojím lekárom, či je to vo vašom prípade dobrý nápad.
9
Nebudete mať hlad
Získate šancu jesť jedlá s bohatou chuťou, ako sú pečené sladké zemiaky, hummus a dokonca aj fazuľová nátierka. Tieto pokrmy trávite pomaly, preto sa budete cítiť dlhšie plní. Hlad nie je problém. Môžete si dať orechy, olivy alebo kúsok nízkotučného syra. Feta a halloumi majú nižší obsah tuku ako čedar, ale napriek tomu sú veľmi chutné.
10
Môžete schudnúť
Myslíte si, že by bol zázrak schudnúť, ak by ste jedli orechy, syry a olej? Ale tieto stredomorské základné suroviny a pomalší stravovací štýl vám umožnia cítiť sa sýto a spokojne. A to vám pomôže dodržiavať diétu. Pravidelné cvičenie je tiež dôležitou a nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu.
11
Vaše srdce vám poďakuje
Takmer všetko v tejto strave prospieva vášmu srdcu. Olivový olej a orechy pomáhajú znižovať "zlý" cholesterol. Ovocie, zelenina a fazuľa pomáhajú udržiavať cievy čisté. Ryby pomáhajú znižovať triglyceridy a krvný tlak. Aj každodenný pohárik vína môže byť pre vaše srdce dobrý! Ak ste si doteraz nezamilovali ryby, vyskúšajte recept inšpirovaný stredomorskou kuchyňou - pripravte si grilovaného pstruha s citrónovo-estragonovým fazuľovým šalátom.
12
Udržíte dlhšie pozornosť
Rovnaké dobroty, ktoré chránia vaše srdce, sú dobré aj pre váš mozog. Nejedzte zlé tuky a spracované potraviny, ktoré môžu spôsobovať zápaly. . Namiesto toho vďaka potravinám bohatým na antioxidanty je tento spôsob stravovania ideálnou voľbou vhodnou pre mozog.
13
Zvážte užívanie doplnku stravy Omega 3 + 3 ANNA BRANDEJS
V prípade, že nemáte čas na prípravu kvalitnej stravy, zvážte užívanie doplnku Omega 3 + 3 ANNA BRANDEJS, ktorý obsahuje to najlepšie zo stredomorskej diéty. Pomôže vášmu srdcu, cievam i mozgu.
Viac o produkte sa dozviete tu: https://www.medaprex.sk/eshop/omega-3-3-by-anna-brandejs-p1567
Ako na suchú pleť. Praktické rady od Anny Brandejs.
Anna Brandejs radí, ako sa v zime najlepšie starať o suchú pleť a pokožku celého tela.
Pre seba chcem to najlepšie. S ničím iným sa neuspokojím.
Z tejto túžby Anny Brandejs sa zrodila celá rada potravinových doplnkov, ktoré nesú jej meno. Inšpiráciu nachádza jednoducho u seba, pretože slovami Anny: „Ako človek starne, musí sa o seba viac starať". Vyrobiť doplnok stravy vraj nie je zložité. Stačí, keď si poviete, aké účinné látky a v akej gramáži chcete použiť. Najťažšie je však vybrať kvalitné látky.
10 nekonvenčných (ale vedeckých) tipov, ako odolávať stresu
Väčšina z nás je v dnešnej chaotickej a neistej dobe pomerne vystresovaná. Existuje mnoho skvelých tipov na zníženie stresu, ale ak vám tradičné techniky nefungujú, skúste nezvyčajne jednoduché, ale vedecké techniky.
Čo je to stres a prečo nám škodí
Stres je odpoveďou na nadmerné zaťažujúce fyzické, emocionálne alebo intelektuálne požiadavky. Telo je dobre vybavené na riešenie krátkych stresových epizód, ale dlhodobé, aj keď mierne úrovne stresu nad obvyklú normu môžu byť veľmi škodlivé pre duševné a fyzické zdravie.
SUPERFOOD - KURKUMA
Vedeli ste, že kurkuma nie je len základnou zložkou koreniacej zmesi karí?