Euterpe brazílska, drobné bobuľovité ovocie, tzv. superfood
Malé drobné bobuľovité ovocie purpurovej farby rastie na palmách v pralesoch Amazónie a Strednej Ameriky. Bobuľky majú výrazné nutričné vlasnosti, ak sa konzumujú za čerstva.
Tradične sa açaí využíva pre liečbu hnačky, parazitických infekcií, krvácanie a vredov. V Amazónii sa dužina açaí zvyčajne mieša sa škrobová korenistú zeleninou maniokom a konzumuje sa v podobe kaše.
Chuť açaí sa zvyčajne opisuje ako chuť pripomínajúca lesné plody a čokoládu. Okrem priamej konzumácie (sušené açaí, čaj, čerstvé plody) sa acai využíva na farbenie potravín, v kozmetike, anti-aging krémoch, šampónoch a kondicionéroch. Často sa používa aj v prípravkoch podporujúcich chudnutie.
Zdravotné benefity açaí
Ovocie açaí má vysoký obsah antioxidantov, podobne ako brusnice, čučoriedky a jahody. Plody majú nízky obsah cukru, ale obsahujú veľké množstvo železa, vápnika, vlákniny a vitamínu A. Obsahujú tiež antokyány ako resveratrol a kyselinu ferulovú, ktoré mu nielen, že prepožičiavajú farbu, ale spájajú sa s flavonoidmi a následne chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Obsahujú 10 až 30-krát viac antokyanov než červené víno. Blahodarné mastné kyseliny ako kyselina olejová (ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji) sú ďalším benefitom açaí. Vysoká hladina vlákniny podporuje správne trávenie.
Açaí pôsobí preventívne proti rozvoju artrózy, zápalom, obezite, erektilnej dysfunkcii, neurologickým chorobám a alergiám. Podporujú organizmus v boji proti oxidatívnemu stresu, srdcovým chorobám a rakovine.