Ochorenie dané intoleranciou na lepok
Celiakia je autoimunitné ochorenie, pre ktoré je typická zvýraznená reakcia imunitného systému na konzumáciu lepku, bielkoviny vyskytujúcej sa v pšenici, jačmeni a raži. Konzumácia lepku u celiatikov vyvolá imunitnú odpoveď v tenkom čreve. Pri dlhodobej či častej konzumácii lepku neustále imunitné reakcie poškodzujú výstelku tenkého čreva a bránia vstrebávaniu niektorých živín do organizmu. Nejde teda len o poškodenie črevnej výstelky, ktorá môže mať za následok hnačky, únavu, chudnutie či nafukovanie, ale aj potenciálne nebezpečný nedostatok živín v organizme, ktorý je daný ich zhoršenou absorpciou.
Neznášanlivosť lepku
Príznaky celiakie sa môžu u jednotlivcov výrazne líšiť, odlišné symptómy vykazujú oproti dospelým deti. Najbežnejšie sa vyskytujú hnačky, únava a chudnutie, u dospelých celiatikov sa pridáva plynatosť, zápcha, vracanie a závrate, pálenie záhy a bolesti brucha. U viac ako polovice dospelých celiatikov sa však objavujú aj ďalšie symptómy mimo tráviaci trakt, a to anémia daná nedostatkom železa, osteoporóza a osteomalácia, poškodenie zubnej skloviny, vriedky v ústach, kožné vyrážky (dermatitis herpetiformis) a bolesti hlavy. Vyskytujú sa aj bolesti kĺbov a zhoršenie fungovania nervového systému či sleziny.
U veľmi malých detí postihnutých celikaiou býva obvyklé zvracanie a hnačky, nedostatočný rast, nechutenstvo, u detí starších sa popri hnačkách objavuje aj zápcha, chudnutie, podráždenosť a oneskorený nástup puberty. Objaviť sa však môžu tiež neurologické symptómy, ako hyperaktivita, problémy s učením, bolesti hlavy a zlá koordinácia pohybov.
Na vine sú gény
Ochorenie celiakia vzniká v dôsledku genetických predpokladov a samozrejme konzumáciou lepku. Riziko ochorenia zvyšuje výskyt celiakie u predkov, diabetes 1. typu, autoimunitné ochorenie štítnej žľazy, reumatoidná artróza a Downov či Turnerov syndróm. Skutočná príčina, prečo k rozvoju ochorenia dochádza, však nie je známa. Podiel môžu mať stravovacie návyky jedinca v ranom detstve, mikroorganizmy v črevách alebo infekčné ochorenia tráviacej sústavy. K rozvoju ochorenia však dochádza aj po niektorých stresujúcich udalostiach, napríklad po chirurgických zákrokoch, po pôrode či tehotenstve, po vážnych infekčných ochoreniach alebo výraznom období stresu.
Pri imunitnej odpovedi dochádza v tenkom čreve k poškodeniu drobných výbežkov nazývaných vili, ktoré utvárajú výstelku tohto orgánu. Práve vďaka vili môže telo zo strávenej stravy vstrebávať vitamíny, minerály a ďalšie živiny. Ak sú ale vili poškodené, prísun živín do organizmu nemusí byť dostatočný. Zhoršenie stavu výstelky tenkého čreva môže navyše zapríčiniť aj intoleranciu na laktózu.
Dôsledná bezlepková diéta
Liečba celiakie neexistuje, jedinou možnosťou, ako sa zbaviť negatívnych prejavov tohto ochorenia, je prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty, teda vynechanie konzumácie všetkých jeho zdrojov.
Okrem jačmeňa, pšenice, raže a prosa sú to slad, grahamová múka, bulgur, kuskus i semolina. Po vynechaní lepku sa znižuje zápal v tenkom čreve a dochádza k obnove jeho výstelky. Obnovenie vili a ich opätovný rast však môže podľa stupňa poškodenia trvať aj niekoľko mesiacov či rokov.