Skupina esenciálnych mastných kyselín, ktoré organizmus potrebuuje dodávať pre jeho správne fungovanie
Nie všetky tuky škodia, najmä omega-3 mastné kyseliny sú zdraviu naopak veľmi prospešné. Dve hlavné, EPA a DHA, sa nachádzajú predovšetkým v morských rybách, ALA (alfa-linolénová kyselina) májú i rastlinné zdroje, a to orechy a semienka. Organizmus tieto mastné kyseliny vyžaduje pre správne fungovanie, prinášajú mu aj mnoho ďalších zdravotných benefitov. Nedokáže si ich ale sám syntetizovať, preto je potrebné mu ich v dostatočnej miere dodávať prostredníctvom stravy.
Ako podporujú omega-3 mastné kyseliny zdravie?
- Krvné tuky (triglyceridy): omega-3 znižujú hladinu triglyceridov, ktorá je riziková pre zdravie kardiovaskulárnej sústavy
- Reumatoidná artritída: omega-3 môžu redukovať tuhnutie a bolesti kĺbov
- Depresia: výskumy naznačujú, že kultúry, ktoré konzumujú potraviny s vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín, trpia v menšej miere depresiou
- Vývoj detí: najmä DHA je dôležitá pre vývoj zrakovej a nervovej sústavy u detí
- Astma: omega-3 znižujú zápaly, ktoré sú hlavnou príčinou astmy
- Alzheimerova choroba a demencia: omega-3 môžu mať pozitívny vplyv na prirodzené zhoršovanie pamäti súvisiace so starnutím organizmu aj Alzheimerovou chorobou
Aké sú zdroje omega-3 nenasýtených mastných kyselín EPA a DHA?
- Ančovičky
- Haringy
- Makrely
- Losos
- Tuniak
- Treska
- Sardinky a ďalšie morské ryby
Medzi vhodné zdroje ALA patrí:
- vlašské orechy
- ľanové semienko
- repkový olej
- sójový olej