Neesenciálne mastné kyseliny, ktoré sú prospešné ľudskému organizmu
Na rozdiel od omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín sa tie omega-9 neradia k esenciálnym mastným kyselinám. Ty si telo nevie syntetizovať, a je teda potrebné ich prijímať prostredníctvom stravy dostatočné množstvo. To omega-9 mastné kyseliny si v prípade potreby dokáže organizmus poskladať sám.
Olivový olej
Medzi ajbežnejšie sa vyskytujúce omega-9 mastné kyseliny patrí kyselina olejová. Táto mononenasýtená mastná kyselina tvorí vyše trištvrte hmotnosti olivového oleja, ďalej sa potom nachádza napríklad v oleji makadamovom, mandľovom, repkovom, slnečnicovom a v orieškoch, prípade v hydinovom tuku a masti.
Výskumy naznačujú, že kyselina olejová, hlavná súčasť stredomorskej stravy, posilňuje obranyschopnosť a podporuje imunitný systém v boji s patogénmi, skúma sa tiež jej pozitívny vplyv na aterosklerózu a zdravie kardiovaskulárnej sústavy.
Ďalšími omega-9 nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré už ale majú vo výžive minimálny význam, sú:
- Mononenasýtená kyselina nervonová dôležitá, ako už jej prívlastok nervonová načrtáva, pre správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy. Vedeli ste, že mozog je tvorený primárne tukom? Jej zdrojmi sú orechy, semienka a mäso z lososa
- Polynenasýtená kyselina all-cis-5,8,11-eikosatrienová (kyselina meadová) s potenciálnymi protizápalovými účinkami
- Mononenasýtená kyseliny eruková, ktorej potenciálnou škodlivosťou sa v súčasnosti zaoberá Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a medzi jej hlavné zdroje sa radí repkový a horčičný olej