Papaín

Proteolytický enzým získavaný z listov a plodov papáje

Proteolytické enzýmy napomáhajú rozkladu aminokyselín na drobnejšie vlákna bielkovín. Preto sa nezriedka využívajú na zmäkčenie mäsa. Papaín môžeme získať konzumáciou ovocia papája, okrem toho je však možné ho aplikovať tiež topicky, teda priamo na pleť, rovnako tak je možné ho užívať v podobe doplnkov stravy.

Papaín na lepšie trávenie

V tradičnej medicíne sa papaín využíval, respektíve papája sa využívala k úľave od bolestí, podpore trávenia a fungovania gastrointestinálneho traktu a úľave od zápalov. Papaín preto môže byť nápomocný pri bolestiach hrdla, lebo redukuje opuchy, bolesti a začervenanie. Pretože proteolytické enzýmy redukujú zápaly, môžu uľaviť aj v prípade bolestí kĺbov a ďalších. Čo sa týka tráviacej sústavy, papaín môže zlepšovať zápchu a pocit nafúknutia.

Papája na pleť

V prípade topickej aplikácie zlepšuje stav vredov, poranení a ďalších nedokonalostí kože, podporuje tiež jej hojenie. Pri použití v enzymatickom peelingu odstraňuje odumreté bunky z povrchu kože, ktorú zanecháva zjemnenú a rozžiarenú. Doplnky stravy s jej obsahom sú vhodné predovšetkým pre športovcov a fyzicky aktívne osoby, pretože uľavujú od bolestí svalov po intenzívnej fyzickej záťaži.