Esenciálna aminokyselina majúca v organizme rad účinkov
Aminokyselina tryptofán sa v tele zúčastňuje radu dôležitých procesov. Okrem toho, že sa podieľa na dusíkovej rovnováhe u dospelých a rastu u malých detí, utvára niacín, nevyhnutný pre tvorbu neurotransmiteru serotonínu.
Existujú dva typy tryptofánu, a to L-tryptofán a D-tryptofán. Jediný rozdiel medzi nimi leží v orientácii molekúl. Tryptofán môže organizmus získať zo stravy alebo z doplnkov stravy.
Medzi hlavné zdroje patria potraviny bohaté na bielkoviny:
- Kuracie a morčacie mäso
- Vajcia
- Syry a mliečne produkty
- Ryby
- Arašidy
- Tekvicové a sezamové semienka a oleje
- Tofu a sójové produkty
- Čokoláda
Aby sa mohol v organizme tryptofán premieňať na niacín, je potrebné mať v tele dostatok železa, vitamínu B6 a vitamínu B12.
Aké pozitíva tryptofán organizmu prináša?
- Zlepšuje spánok
- Uľavuje od depresií a úzkostí
- Dodáva psychickú pohodu
Tryptofán by sa však nemal kombinovať s konvenčnými antidepresívami, anestetikami a lieky proti migrénam, pretože by mohlo dôjsť k až prílišnému nárastu hladiny serotonínu.