Prirodzene sa vyskytujúci bioflavonoid
Hesperidín sa prirodzene vyskytuje v rastlinách, ktorým poskytuje antioxidačnú ochranu. Ako bioflavonoid okrem toho prepožičiava rastlinám tiež farbu, chuť a vôňu. Hesperidín sa často označuje ako vitamín P, hoci nie je skutočným vitamínom, v ľudskom tele sa bežne nevyskytuje, organizmus ho získava výhradne zo stravy či potravinových doplnkov.
Spoločne s vitamínom C
Hesperidín je spoločne s rutínom najaktívnejším bioflavonoidom v citrusových plodoch. V organizme podporuje obranu pred rakovinovým bujnením, problémami s cirkuláciou krvi a ochoreniami kardiovaskulárnej sústavy. Uľahčuje tiež formovanie komplexu vitamínu C podporujúceho obranyschopnosť.
Hesperidín môže napomôcť v prípade chronickej žilovej insuficiencie, hypoglykémie a problémoch žíl a kardiovaskulárnej sústavy, reguluje tiež hladinu cholesterolu a diabetes.
Proti začervenaniu pleti
Medzi hlavné zdroje hesperidínu patria citrusové plody, predovšetkým citróny a pomaranče, najvyššie množstvo ho obsahuje kôra a membrány. Popri tom sa vyskytuje v grepe, broskyniach a slivkách a zo zeleniny v brokolici a paprikách.
Hesperidín zlepšuje fungovanie krvných ciev, môže tiež znižovať zápal. Preto sa užíva nielen vnútorne, ale aj lokálne na pleť. V takom prípade môže znižovať začervenanie pleti danej rozaceou či ekzémom a celkovo upokojovať zápaly kože.