Rastlina Curcuma longa, ktorej extrakt má rad prospešných účinkov na ľudský organizmus
Kurkumovník dlhý je rastlina z čeľade zázvorovitých pochádzajúca z južných oblastí Ázie. Verí sa, že extrakt z jej koreňa má na ľudský organizmus množstvo pozitívnych vplyvov, najčastejšie sa spomína jeho účinok na prevenciu rozvoja Alzheimerovej choroby, rakoviny hrubého čreva, vaječníkov, artrózy a diabetes. V prípade Alzheimerovej choroby naznačujú štúdie, že zlepšuje pamäť a bráni zhoršovaniu fungovania mozgu.
Proti zápalom
Obsiahnutý polyfenol kurkumín inhibuje zápalové procesy (inhibíciou angiogenézy, aktiváciou neutrofilov a expresie kolagenázy a stromelysinu), čím môže pôsobiť pozitívne v prípade artrózy či vredov. Podľa niektorých názorov môže inhibovať rast niektorých typov rakovinových buniek.
V kozmetike sa využíva kvôli svojim protizápalovým vlastnostiam a ako antioxidant, farbivo a parfumácia. Nahliada sa na neho tiež ako na možný prostriedok na prevenciu a liečbu častých kožných ochorení, ako je lupienka, akné, ekzém, spálenie od slniečka či predčasné starnutie pleti. Antimikrobiálne a protizápalovo totiž kurkumín pôsobí nielen pri orálnom užití, ale tiež pri topickej aplikácii.
Koreň kurkumovník v tradičnej medicíne
V tradičnej medicíne v Indii, Pakistane a Bangladéši sa koreň kurkumovníka využíva na úľavu od astmy a kašľa, v Ajurvede na zníženie zápalu a tiež ako prostriedok pre zvrátenie procesu starnutia. V starogréckej medicíne sa využíval na pečeňové ťažkosti, žltačku a topicky sa aplikoval proti vredom a zápalom. Využitie nachádzal aj čoby prášok na zuby ako predchodca modernej zubnej pasty v zmiešaní s ďalšími látkami.
Predpokladalo sa, že horúcou vodou zaliaty extrakt z koreňa spomaľuje laktáciu, upravuje metabolizmus tukov, uľavuje od príznakov diabetu, hnačiek a pečeňových ochorení a upokojuje žalúdok. Aplikovaný bol sušený koreň tiež na poranenia kože alebo hmyzie uštipnutie, napomáhal hojeniu v prípade kiahní a ovčích kiahní.
Moderná medicína kurkumovník ešte len objavuje
V západnej medicíne sa v súčasnosti príliš neužíva, avšak na jeho účinky na ľudský organizmus sa zameriava rad štúdií. Tie naznačujú, že koreň obsahuje zložky, ktoré majú antibakteriálne, antifungálne, antioxidačné a protizápalové účinky a môžu byť prospešné pri ochrane pečene, pri hojení poranení a vredov a dokonca pôsobiť protirakovinovo.
Koreň kurkumovník obsahuje žlté pigmenty zvané kurkuminoidy, ktorých najžiarivejším zástupcom je kurkumín. Práve kurkuminoidy sú z väčšej časti zodpovedné za účinky koreňa kurkumovníka na ľudský organizmus.