Tuk, ktorý sa nachádza vo všetkých bunkách tela a hrá dôležitú úlohu v mnohých metabolických reakciách
Označenie lecitín pochádza z gréckeho označenia pre žĺtok, lekithos. Je bežnou zložkou buniek všetkých živých organizmov a jeho prítomnosť v nich je nutná pre ich správne biologické fungovanie.
Ide tiež o jedlý surfaktant (látka, ktorá znižuje povrchové napätie) a emulzifikátory. Využíva sa ako stabilizujúci a emulzifikačný agent v jedle (margarín, čokoláda), v liekoch a kozmetike v krémoch, rúžoch alebo kondicionéroch.
Vplyv na organizmus
Lecitín podporuje fungovanie nervovej sústavy, má potenciál zlepšovať pamäť a kvalitu spánku, podporuje koncentráciu a schopnosť učenia. Ďalej lecitín znižuje hladinu cholesterolu, ozdravuje cievy a znižuje krvný tlak. Bráni ukladaniu tuku v pečeni a napomáha pri jej regenerácii a ochrane.
Lecitínu sa pripisuje podiel na redukcii ekzémov a zlepšení kvality pleti, napomáha skvalitniť vlasy, podporuje hojenie rán, znižuje prejavy celulitídy a má celkovo protizápalové účinky.
V kozmetike hydratuje
U kozmetických produktov zvyšuje ich schopnosť hydratovať, opravovať a zlepšovať stav pleti vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín. Získava sa zo sójových bôbov.
Napomáha chrániť pleť a prírodne v nej uzamyká vlhkosť. Má schopnosť prechádzať epidermis a pôsobiť tak priamo na úrovni buniek. Je výrazným zdrojom cholínu a inozitolu, životne dôležitých zložiek všetkých bunkových membrán, ktoré hrajú veľkú úlohu v raste a správnom fungovaní buniek.