Pomáha škorica na diabetes? Prečítajte si fakty
Cukrovka čiže diabetes je ochorenie, pre ktoré je typická príliš vysoká hladina krvného cukru. Ak nie je pacient s cukrovkou dispenzarizovaný a liečený, objaviť sa môžu závažné zdravotné komplikácie.
Medzi najbežnejšie patrí ochorenie pečene a obličiek, poškodenie nervových ciest a kardiovaskulárnej sústavy. Dve posledné spomínané ochorenia potom môžu vyústiť v častý jav, tzv. syndróm diabetickej nohy, pri ktorom dochádza k deštruktívnemu narušeniu tkanív nôh od členka dolu, ktoré nezriedka končia až amputáciou končatiny alebo jej časti.
Nutnosť užívať lieky či priamo aplikovať inzulín
Liečbu cukrovky sprevádza užívanie medikamentov, vo vážnejších prípadoch sú nutné pravidelné inzulínové injekcie, ktoré suplujú hormonálnu aktivitu pankreasu a nutná je samozrejme tiež úprava stravy a zníženie prijatého cukru. Veľký boom v súčasnosti zažíva aj konzumácia potravín, ktoré majú prirodzene napomáhať normalizácii hladiny krvného cukru. Jednou z takýchto potravín je aj škorica, tiež v našich končinách obľúbené korenie.
Škorica sa získava z aromatickej kôry vždyzelených tropických stromov škoricovníkov, ktorých existujú dva hlavné druhy, a to škoricovník čínsky a škoricovník cejlónsky. Cejlónska škorica je považovaná za najkvalitnejšiu, za skutočnú škoricu, oproti tomu čínska varianta je lacnejšie, často sa preto využíva v potravinách pre dodanie typickej škoricovej chuti.
Škorica nabitá dôležitými živinami
Obsahuje plno vitamínov, minerálov, a hlavne antioxidantov. Tých obsahuje skoro najviac zo všetkých možných byliniek. Prečo sú antioxidanty také dôležité? Napomáhajú organizmu vyrovnať sa s oxidačným stresom, ktorý býva príčinou poškodenia buniek a prípadne tkanív. Na vine týchto poškodení sú reaktívne častice nazývané voľné radikály. Oxidatívny stres je problematický aj u zdravých jedincov, nie to ešte u diabetikov. Tí by preto antioxidanty mali konzumovať pravidelne, každý deň.
Čo je u "cukrovkárov" zle?
Mechanizmus ochorenia cukrovkou je dvojaký. Buď nefunguje správne pankreas, a neprodukuje dostatok inzulínu, to v prípade autoimunitného diabetu I. typu, alebo sú na vine bunky, ktorý na inzulín, ktorý pankreas vyprodukuje, nedokážu správne reagovať, a potom sa jedná o diabetes II. typu. V oboch prípadoch je výsledkom vysoká hladina krvného cukru, ktorá je pre organizmus škodlivá.
Škorica môže napomôcť hladinu krvného cukru znižovať, pretože jedna z jeho zložiek zvaná hydroxychalkon v organizme napodobňuje účinok inzulínu a urýchľuje prienik glukózy do buniek, kde je využitá pre produkciu energie. Popri tom škorica zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čo má za následok ďalší nárast vo využití glukózy bunkami. Podľa tejto štúdie stačí pre nárast inzulínovej senzitivity pravidelné užívanie škorice po dobu dvoch týždňov, nárast citlivosti možno však pozorovať aj ihneď po požití s predĺženou dobou pôsobenia.
Vplyv škorice na hladinu krvného cukru
Okrem toho, že škorica preukázateľne napomáha znižovať u pacientov s diabetom II. typu hladinu krvného cukru, pozitívny vplyv má aj na ďalšie problematické hodnoty. Znižuje hladinu celkového cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov, a naopak navyšuje hladinu vhodného HDL cholesterolu.
Škorica však neznižuje krvný cukor iba dlhodobo, jej konzumácia napomáha aj okamžitému zníženiu a vyrovnaniu výkyvov hladiny po konzumácii jedla. Názory, prečo sa to tak deje, sa rôznia, niektorí vedci predpokladajú, že škorica inhibuje aktivitu enzýmov, ktoré v tenkom čreve rozkladajú sacharidy, podľa iných názorov tkvie príčina v tom, že škorica spomaľuje prestup stravy žalúdkom. Práve preto je škorica tiež obľúbeným pomocníkom pre znižovanie telesnej váhy.
Proti komplikáciám spojeným s cukrovkou
Vďaka tomu, že je škorica doslova plná aktívnych látok, ktoré pozitívne pôsobia na celý organizmus, navyše napomáha telu vyrovnať sa s negatívnym vplyvom diabetu. Ten sa prejavuje zhoršeným zdravím srdca a ciev a až dvojnásobne vyšším rizikom rozvoja kardiovaskulárneho ochorenia. Pretože ale škorica reguluje hladinu krvných lipidov, môže byť nápomocná v prevencii týchto zdravotných komplikácií. Škorica tiež pozitívne ovplyvňuje i hypertenziu.
Lekári a vedci v posledných rokoch poukazujú na súvislosť medzi cukrovkou II. typu a Alzheimerovou chorobou, keď je diabetes pred rozvojom tohto ochorenia často prítomný.
UVA a UVB lúče. Čo škodí pleti viac?
Väčšina opaľovacích krémov udáva len hodnotu SPF. Vedeli ste ale, že toto označenie podáva informáciu výhradne o schopnosti produktu chrániť pleť pred UVB žiarením? A viete tiež, ako veľmi dokážu pleť poškodiť UVA lúče?
Užívajte si celoročné leto so stredomorskou diétou. A ako bonus schudnete!
Stredomorská diéta nie je vlastne tak úplne reštriktívna diéta, ale skôr spôsob zdravého stravovania, ktoré vám pripomenie dlhé večery strávené na dovolenke v Španielsku, Grécku či v Taliansku. Okrem toho, že vám bude chutiť, bude mať aj pozitívny vplyv na vaše zdravie.
Prekyslenie organizmu: Je zdravší šalát alebo steak?
Podľa teórie o prekyslenie organizmu rozhodne šalát. Hovoríte si, čo je ale zle na kúsku kvalitného hovädzieho?
Nedostatok vitamínu B12 môže ohrozovať aj vás
Vitamín B12 je jedným z vitamínov zo skupiny B. Udržuje zdravú a fungujúci nervovú sústavu a jednotlivé krvné bunky, zúčastňuje sa pritom tiež tvorby DNA, genetického základu všetkých buniek. Dostatok vitamínu B12 je prevenciou rozvoja anémie, ktorá býva príčinou únavy a telesnej slabosti.
V starostlivosti o jazvy vyskúšajte silikón
Vedeli ste, že silikón sa pre liečbu a redukciu jaziev využíva už dlhšie ako 30 rokov? Zďaleka ho ale nemusia využívať len plastickí chirurgovia a lekári, jeho pozitívneho účinku na jazvy rôzneho veku si môžete užiť aj v pohodlí vášho domova. Silikón zjemňuje, povrchovo vyrovnáva a zosvetľuje jazvy.