Bielkovina zložená z troch aminokyselín, kľúčová pre zdravie organizmu
Glutatión utvára v organizme predovšetkým pečeň, je však možné ho získať aj z niektorých potravín alebo doplnkov stravy. Zúčastňuje sa syntézy DNA, opráv buniek poškodených infekciami, žiarením alebo znečistením, ovplyvňuje obranyschopnosť a zdravie reprodukčnej sústavy, ovplyvňuje tiež mieru únavy, ochorenie pľúc a využitie nachádza ako súčasť liečby HIV / AIDS a tiež niektorých foriem rakovín. Táto malá molekula navyše napomáha pečeni zbaviť organizmus škodlivých látok.
Antioxidácia vo vnútri buniek
Glutatión je silný antioxidant, ktorý nájdeme v každej telovej bunke, tkanive aj orgáne. Tieto všetky segmenty chránia pred voľnými radikálmi a ich zhubným pôsobením. Dokáže tak proti radikálom zakročiť ešte účinnejšie než silné antioxidanty ako vitamín C či vitamín E, pretože sa nachádza priamo vo vnútri buniek.
Jeho vyššie hladiny sú spájané s celkovo lepší zdravím a dlhovekosťou, nižšie hladiny sú typické pre osoby s kardiovaskulárnymi či onkologickými ochoreniami, cukrovkou a ochoreniami nervovej sústavy. So starnutím organizmu glutatiónu ubúda.
Čím podporiť produkciu glutatiónu?
Konzumáciou vyváženej stravy bohatej na vitamíny B2 a B6, selén, vitamín C a bielkoviny, tiež pravidelnou fyzickou aktivitou stimulujete jeho tvorbu. Na druhej strane nezdravý životný štýl nahráva jeho úbytku.