Rastlina, z ktorej sa získava kakao, a ktorej extrakt býva pre svoj všestranný pozitívny účinok častou zložkou kozmetických produktov i doplnkov stravy
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, kde ho pestovali už civilizácie pred známou mayskou civilizáciou, zhruba okolo roku 600. Práve tie konzumovali semená z plodov kakaovníka. A práve tieto plody sú tým, čo prepožičiava čokoláde jej typickú chuť a arómu.
Kakao plné účinných látok
Semená kakaovníka obsahujú vo vysokej koncentrácii flavanoly, predovšetkým epikatechín. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré obsahujú na 700 druhov, stimulujú produkciu serotonínu, neurotransmiteru prezývaného hormón šťastia, a endorfínu. Obsiahnuté antioxidanty navyše podporujú zdravie srdca a ciev, pretože znižujú hladinu cholesterolu a ukladanie plaku v cievach. Stimulujú tiež riedenie krvi a bránia jej nežiaducemu zhlukovaniu sa, ktoré býva príčinou kardiovaskulárnych komplikácií.
Na chudnutie
Okrem toho pôsobí kakao anti-agingovo vďaka obsiahnutým antioxidantom a polyfenolom, ktoré chránia telesné bunky pred oxidáciou. Pozitívne dokáže tiež ovplyvniť telesnú váhu, pretože podporuje spaľovanie tukov vďaka obsiahnutým MAO inhibítorom.
Krvný obeh navyše kakao zásobuje serotonínom, ktorý nielen, že je prezývaný hormónom šťastia, ale tiež sa tento hormón zúčastňuje vysielania signálu o nasýtenosti do mozgu. Môže zlepšovať citlivosť na inzulín, a tým pádom uľahčuje v organizme využitie glukózy na produkciu energie. Senzitivitu na inzulín pozitívne ovplyvňujú aj obsiahnuté antioxidanty.
Pre krásne vlasy a na ochranu pleti
Keďže je kakao bohaté na síru, jeho konzumácia môže zlepšiť zdravie vlasov a nechtov. Síra je totiž jednou z hlavných komponentov aminokyselín. Pri topickej aplikácii má na kožu ochranný účinok, pretože bráni pred škodlivým vplyvom modrého svetla a voľných radikálov a podporuje zachovanie a novotvorbu kolagénu.