Aktívne prírodné látky, vyskytujúce sa okrem iného v čaji, s pozitívnym vplyvom na organizmus
Katechíny sú flavonoidy, respektíve flavonoly, a polyfenoly, ktoré ovplyvňujú chuť a farbu látky, v ktorej sa vyskytujú. Najznámejšie katechíny sú epikatechín (EC), epikatechín galát (ECG) a epigalokatechin galát (EGCG), ktoré sa vyskytujú predovšetkým v zelenom čaji, ale tiež v káve, víne, čokoláde s vysokým obsahom kakaa alebo divokých bobuliach, ako sú Acai. Najúčinnejším katechínom je epigalokatechin galát.
Katechíny a antioxidácia
Katechíny sú silné antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi, nestabilnými reaktívnymi časticami, ktoré sa snažia z telesných molekúl "ukradnúť" elektrón, ktorý im chýba. Tým však spúšťa kaskádu voľnoradikálových reakcií. Antioxidanty však voľným radikálom chýbajúci elektrón dodajú, a tým pádom ich neutralizujú. Katechíny sú tiež hlavnou stavebnou zložkou tanínov. V rastline sú zodpovedné za jej zdravie a odolnosť voči vonkajším stresorom.
Katechíny pôsobia pozitívne tiež na koži, kde podporujú ochranu a regeneráciu. Vďaka svojmu antioxidačnému pôsobeniu stimulujú omladenie pleti, redukciu vrások a zlepšujú stav pleti poškodenej zápalmi či ultrafialovým žiarením. Navyšujú hydratáciu pleti, znižujú erytém a podráždenej pleti poskytujú žiaduce upokojenie.
Ďalšie účinky katechínov
- Údajne pôsobia proti rastu rakovinových buniek
- Chránia kardiovaskulárnu sústavu tým, že zabraňujú ukladaniu tukových rezíduí na stenách ciev, čo vedie k ateroskleróze
- Antiobiotický a antibakteriálny účinok
- Zvyšujú citlivosť na inzulín
- Chránia pred infekciami respiračného a tráviaceho traktu
- Podporujú chudnutie
V rastlinách sa najčastejšie vyskytujú v semenách a šupkách ovocia, ktoré nie je dostatočne zrelé, najväčším zdrojom sú však čajové lístky.