Omega-3 mastná kyselina
Kyselina alfa-linolénová je jednou z dvoch esenciálnych mastných kyselín (spolu s kyselinou linolovou). Označenie esenciálne majú tieto mastné kyseliny preto, že sú nevyhnutné pre ľudské zdravie, ale organizmus si ich nedokáže sám syntetizovať. Je preto treba mu ich v dostatočnom množstve dodávať prostredníctvom stravy. ALA patrí medzi omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rôznych typoch semienok (chia, ľanové, konopné), v orechoch (predovšetkým vlašských) a tiež vo viacerých typoch rastlinných olejov. Podobá sa mastným kyselinám, ktoré sa vyskytujú v rybích tukoch.
Ovplyvňuje krv a kardiovaskulárnu sústavu
Omega-3 mastné kyseliny, teda i kyselina alfa-linolénová napomáhajú organizmu regulovať zrážanlivosť krvi, budovať bunkové membrány v mozgu a redukovať zápalové procesy. Podľa niektorých štúdií tak môže znižovať bolesti kĺbov a opuchy prameniace z artrózy a zlepšiť tiež hybnosť kĺbov. Pozitívny účinok môže mať jej užívanie aj na autoimunitné ochorenia ako sú lupus či reumatoidná artróza, zlepšovať môže fungovanie pľúc pri astme, znižovať menštruačné bolesti a podľa niektorých názorov pôsobí aj proti depresiám.
Blahodarný účinok má kyselina alfa-linolénová pri rôznych typoch porúch hrubého čreva, ako je syndróm dráždivého čreva či Crohnova choroba. U pacientov s týmto typom ochorenia bývajú často pozorované nižšie hladiny omega-3 mastných kyselín v organizme. Benefity môže prinášať kyselina alfa-linolénová v prevencii a liečbe ochorení kardiovaskulárnej sústavy.