Pre artrózu, ktorá patrí do skupiny reumatických ochorení, je typický zápal a obmedzená funkčnosť istých častí tela.
Medzi najčastejšie artritické ochorenia patrí osteoartróza. Tá poškodzuje chrupavky, kĺby i kosti. Postihuje asi 12% populácie a u osôb starších ako 65 rokov postihuje dokonca 70% populácie!
Reumatoidná artróza je ďalším typom tohto ochorenia, ktoré útočí na kĺbové výstelky a tak spôsobuje bolestivosť, stuhnutosť, opuchy a obmedzenú pohyblivosť kĺbov. Stále viac štúdií však v súčasnosti naznačuje, že zmena stravovania môže od chronickej bolesti spojenej s artrózou uľaviť.
Užite si silu siedmich účinných látok v unikátnom výživovom doplnku pre zdravie kĺbov ARTENAL by Brandeis Clinic!
Kĺbová výživa ARTENAL6 účinných látok v silnej koncentrácii, ktoré vám pomôžu uľaviť pri bolestiach kĺbov! ARTENAL pomáha podporiť ako pohyblivosť kĺbov, tak ich ochranu pred poškodením a regeneráciu. Vďaka zázvorovému extraktu prispieva k zníženiu zápalu kĺbov a pomáha znížiť bolesť kĺbov.17 €
Na čo sa zamerať v boji s artrózou?
Omega-3 tuky
Omega-3 mastné kyseliny môžu pôsobiť preventívne proti rozvoju zápalu v organizme a redukujú prejavy spojené s artritídou. Enzýmy, ktoré sú zodpovedné za zápal kĺbov (COX-2) sú totiž výrazne aktívnejšie, ak je v strave viac omega-6 než omega-3 mastných kyselín.
Omega-6 mastné kyseliny však bohužiaľ v našej strave prevládajú, pretože sa nachádzajú v mäse, maškrtách a slnečnicovom oleji, ktoré často konzumujeme vo väčšej miere. Preto je pre zdravé kĺby vhodné zvýšiť príjem zdravých omega-3 tukov konzumáciou lososa, sardiniek, makrely, pstruhov, ľanových semienok či vlašských orechov a znížiť príjem omega-6 tukov. A za to vám poďakujú nielen vaše kĺby!
Brokolica, karfiol a spol.
Podľa jedenásťročnej štúdie uskutočnenej na prestížnej americkej klinike Mayo Clinic konzumácia brokolice, karfiolu a ďalšej kapustovitej zeleniny chráni organizmus pred rozvojom artrózy.
Artróza - informácie v kockeArtróza je choroba, ktorá je najčastejšie spájaná s chorobami kĺbov. Chorôb, ktoré bolesť kĺbov spôsobujú, je samozrejme viac, môžeme spomenúť napríklad reumatoidnú artritídu. Avšak ak nás bolia kĺby, najčastejšie sa jedná o artrózu, ktorú môžeme nájsť aj pod názvom osteoartróza.
Vitamín D
Ďalšie rozsiahla štúdia vykonaná na 29 000 ženách, u ktorých sa artróza nikdy nerozvinula, naznačuje, že artróza ohrozuje výrazne menej ženy, ktoré majú dostatočné hladiny vitamínu D. Okrem toho sú vyššie hladiny vitamínu D spojené aj s nižším stupňom rozvoja artrózy u už postihnutých jedincov .
Olivové "zlato" a zázvor
Strava bohatá na olivový olej uľavuje od bolesti a stuhnutosti pacientom postihnutým reumatickou artrózou. Olivový olej v organizme totiž pôsobí protizápalovo rovnako ako zázvor, ďalšia obľúbená potravina, ktorá sa skôr ako pre svoju prenikavú chuť konzumuje kvôli zdraviu. Stovky rokov sa zázvor využíval na liečbu prechladnutia, závratov, migrén a vysokého krvného tlaku, v súčasnosti je stále obľúbenejší aj pre svoje schopnosti uľavovať od artritických bolestí.
Antokyány
Tieto silné antioxidanty sú zodpovedné za červeno sfarbené pigmenty u ovocia a zeleniny, ako sú čerešne, černice, maliny, jahody, hrozno a baklažán. Napomáhajú znižovať zápal, pretože znižujú hladiny C-reaktívnych bielkovín. Ich obsah v organizme je jedným zo znakov zápalových procesov.
Zacvičte s artrózouArtróza vzniká opotrebovaním a poškodením kĺbovej chrupavky. Väčšinou sa objavuje u ľudí nad 40 rokov. Často nás na tento problém upozorní až bolesť pri rôznych aktivitách, alebo pri veľkej záťaži. Príčiny nadmerného opotrebovania sú rôzne. Veľký vplyv na rozvoj artrózy má jednostranné preťažovanie kĺbov, vrodené vady, genetická dispozícia, následky úrazov a samozrejme tiež nadváha.
A akým jedlám by ste sa mali vyhýbať?
Okrem odporúčaní, čo pre zdravé kĺby jesť, existuje aj pár typov potravín, ktorým by ste sa artrózou mali vyhýbať. Medzi nich patria:
Červené mäso, pretože nadbytok bielkovín, najmä tých z živočíšnej stravy, môže obmedziť hybnosť kĺbov
Mliečne výrobky a mlieko sú známe alergény, ktoré spôsobujú zápal a zhoršujú symptómy artrózy. Vynechanie týchto potravín môže stav artrózy výrazne zlepšiť
Kofeín, ktorý dehydratuje organizmus a zbavuje ho minerálov, býva niekedy spätý s bolesťou kĺbov
Pripravili sme pre vás veľký súpis problémov kože a nechtov, ktore vás môžu postihnutí v dôsledku nedostatku dôležitých živín. A vedzte, že takmer vo všetkom "má prsty" nedostatok zinku. Kto by to bol povedal, že?
S chronickou únavou sa môže stretnúť každý z nás, najmä jedinci citlivejší na vplyv a výkyvy počasia. Prejavuje sa celkovým úbytkom energie, konštantnou únavou, zníženou koncentráciou a zvýšenou potrebou spánku.
Jar je obdobie, kedy sa veľa ľudí trápi zlou náladou, nedostatkom energie alebo dokonca depresiou. Prečo sa , ale trápiť, keď je možné tieto nedostatky vyriešiť adekvátnym príjmom vitamínov a minerálov?
Hovoríte si, ako je to možné? Jednoducho, detox čiže očista dokáže váš organizmus zbaviť nebezpečných látok, a ak je cielený na hrubé črevo, pôsobí ako jeho prevencia rakoviny.