Produkty pokročilej glykácie
Produkty pokročilej glykácie sú škodlivé látky, ktoré sa v tele prirodzene s rastúcim vekom hromadia v dôsledku konzumácie niektorých typov potravín. Vznikajú, keď sa v krvnom obehu spojí bielkovina či tuk s cukrom v procese glykácie. Utvára sa však tiež priamo v potravinách, ak sú vystavené vysokej teplote, napríklad pri vyprážaní, opekaní či grilovaní.
Ich obsah v takto upravených potravinách preto býva vysoký, až desaťkrát či stokrát vyšší ako v potravinách v prirodzenom stave. Najmä potraviny s vysokým obsahom bielkovín a tukov, ako je tmavé mäso, vajcia, syry či orechy, sú počas úpravy často náchylné k procesu glykácie, a následne sa stávajú zdrojmi produktov pokročilej glykácie v tele.
Prejedanie sa?
Nestriedmosť v jedle a obezita sú príčinami mnohých zdravotných problémov, zvyšujú riziko vzniku diabetu, inzulínovej rezistencie a ochorenia srdca. Bez ohľadu na telesnú váhou ale majú produkty pokročilej glykácie vplyv aj na metabolizmus a zdravie.
Organizmus si s AGE samozrejme dokáže prostredníctvom aktivity antioxidantov a enzýmov poradiť, ak je ich však v tele príliš, tieto zábranné mechanizmy prestávajú byť účinné a produkty pokročilej glykácie sa začínajú kumulovať.
Ich vyššia hladina môže mať za následok oxidatívny stres a vznik zápalov v tele, spätá môže byť aj s radom rozličných ochorení, okrem iného diabetom, poruchami obličiek, pečene a srdca, Alzheimerovou chorobou, artrózou či predčasným starnutím pleti. Vyššia hladina AGE sa objavuje u žien s cystickou fibrózou a ochoreniami srdca, rovnako tak u osôb s metabolickým syndrómom.
Starnutie dané cukrom
Tomuto negatívnemu vplyvu produktov pokročilej glykácie na organizmus sa však dá vyhnúť úpravou stravy, a dokonca možno aj zvrátiť už existujúce zdravotné komplikácie. Strava limitujúca príjem AGE je bohatá na rastlinné potraviny, teda ovocie, zeleninu, strukoviny a výrobky z celozrnnej múky, obmedzený je naopak príjem mliečnych výrobkov, mäsa a údenín. Napomôcť môže aj zmena úpravy potravín, napríklad nahradenie vyprážania varením na pare či pomalým varením za nižších teplôt.
Znížiť množstvo vzniknutých AGE v potravinách môže aj pridanie zásaditých potravín, ako je ocot, paradajkový džús či šťava z citróna. Ich formovaniu bránia tiež antioxidanty, ktoré navyše v prípade konzumácie znižujú hromadenie AGE v organizme a ich škodlivý vplyv. Aké antioxidanty sú vhodné? Vyskúšajte vitamín C, quercetin, resveratrol, kurkumu či ďalšie rastlinné fenoly.
A čo produkty pokročilej glykácie a pleť? V koži AGE produkujú keratinocyty v reakcii na osvietenie ultrafialovým žiarením a sú zdrojom fotostarnutia pleti, nadmernej pigmentácie a degradácie kolagénu, teda celkového starnutia pleti.